Най-добрият избор на пластмасова и алуминиева дограма, щори и изделия от ковано желязо на най-добри цени.

Начало / Полезно и интересно за дограмата / Как да се справим с конденза?
Телефон: 032/ 620-5760888/ 671-857
 

Как да се справим с конденза?

Как да се справим с конденза? - Полезно и интересно за дограмата
Как да се справим с конденза?

Кондензът е явление, което се състои в преминаването на водните пари в течно състояние. Водни пари се намират по всяко време във въздуха около нас. Количеството им се характеризира с коефициент наречен относителна влажност на въздуха [Rh] , който представлява отношение на разтворените във въздуха водни пари, към максималното количество водни пари, които могат да бъдат разтворени във въздуха при дадената температура. Този коефициент метеоролозите ни съобщават с прогнозата за времето. Разбира се влажността на въздуха е различна и постоянно се променя.

Когато въздух, които съдържа водни пари се охлади до една определена температура, наречена температура на оросяване, водните пари се втечняват и се образува това което наричаме конденз. Кондензът е вода получена от въздуха. Температурата на оросяване не е константа - тя зависи от влажността на въздуха - при по-висока влажност, тази температура е по-висока. Кога и къде се получава конденз в нашите жилища и от какво зависи количеството му ? - очевидно два са факторите които оказват влияние - влажността на въздуха и температурата на отделни елементи от строителната конструкция. Доколкото най-студените елементи в жилищата са външните ограждащи стени и стъклопакетите, то конденза се появява в най-големи количества именно там.

До какво води това:

 • влошаване на комфорта в жилището;
 • понижаване на топлоизолационната способност на стената;
 • появата на различни гъби и плесени, което са изключително вредни за нашето здраве и които се смятат за основния дразнител и причинител на редица алергии, най-вече астми.


Как можем да предотвратим появата на конденза - очевидните начини са два:
- понижаване на влажността на въздуха чрез вентилация, влагоуловители.
- повишаване на температурата на студените елементи до такава температура, която е по-висока от точката на оросяване за дадена номинална влажност.
По първото мероприятие трябва да се отбележи, че е задължително мокрите помещения да бъдат адекватно вентилирани, а над готварската печка в кухнята задължително трябва да се монтира аспиратор. Не е препоръчително простирането на дрехи вътре в помещенията. На пазара се предлагат и устройства наречени влагоуловители, което могат да отделят до 15 литра вода на денонощие от въздуха. Второто мероприятие се реализира чрез интензивно отопление и направата на топлоизолации. Доколкото енергийните източници поскъпват постоянно, поставянето на топлоизолация става наложително. Като се имат предвид факторите от които зависи появата на конденза, става ясно че проблема се решава чрез комплексни мероприятия, а не просто чрез поставянето само на една външна изолация. Външната изолация е абсолютно необходимо, но не и достатъчно условие.

 

Как да се справим с конденза?


Топлоизолацията, и в частност смяната на дограмата, се превърна вече в национален спорт. Все повече хора правят тази решителна стъпка към подобряване на енергийната ефективност и комфорта в дома си. Когато обаче застанат лице в лице с проблема, установяват, че пазарното разнообразие е повече от объркващо. 

За да отговорим на този въпрос, бих искал първо да разясня какво представлява кондензацията (кондензът) като физично явление. Кондензацията е промяна на материята към по-плътно състояние, например превръщането на газ или пара в течност. Обикновено се наблюдава при охлаждане на парите, но и при тяхното компресиране (при увеличаване на налягането върху тях).
Кондензация на водата
Водните пари кондензират върху определена повърхност с по-ниска температура или когато равновесието на водните пари във въздуха, т.е. влажността му, надхвърлят определени граници (депозицията е тип кондензация, представлява директното преминаване на водни пари в лед).


Старите дограми не уплътняват добре, в резултат на което се получава постоянно проветряване, при което влажният въздух напуска помещението и не може да кондензира. Обикновено след смяната на дървената стара дограма помещението се  „запечатва", водните пари остават вътре, влажността на въздуха се повишава и се появява конденз по:

 

 • най-студените повърхности;
 • стъклопакети - когато стъклопакетът е с голям коефициент на топлопреминаване;
 • стените  -  когато са без достатъчно добра термоизолация (т.е. когато дограмата е с по-добра топлоизолация, стените остават с по-студени повърхности и на тях се образува конденз);
 • профила на дограмата - когато профилът е алуминиев без „термопрекъснат мост", тъй като алуминият е добър термопроводник, доближава се до външната температура, той е студен и по него се образува конденз;
 • по слабо вентилирани места;
 • външните ъгли на помещението - това е и една от причините за образуване на мухъл;
 • зад мебели - където въздухът няма възможност да циркулира.

Причините, които допълнително влагонасищат въздуха, са: сушене на дрехи в помещението, големи аквариуми, голямо количество саксии, ремонтни дейности, готвене, трябва да се има и предвид, че издишаният от човек въздух за едно денонощие съдържа от 1 до 2 литра вода.
За да се избегне или поне значително да се намали този неприятен ефект при качествената дограма, трябва да се спазват няколко основни мерки.

 

 • Осигуряване на качествено проветряване - прозорците се отварят широко за 5-10 минути при изключено отопление 3-4 пъти на ден. По този начин наситеният с водна пара въздух се заменя с нов по-студен.
 • Поставяне на външна топлоизолация - повишава температурата върху повърхността на стените, като по този начин намаляват температурните разлики и елиминира конденза.
 • Правилно разположение на отоплителните уреди - най-добре е да се поставят  на външната стена под прозорците. Недостатък е, че се увеличават загубите  на топлина.
 • Правилен режим на отопление - добре е да се поддържа температура с  най-малки  разлики между различните помещения в жилището, да се поддържа постоянно отопление през денонощието.
 • Съществуват и други алтернативни методи като електрически и химически обезвлажнители за въздух, които намаляват влажността на въздуха.

 

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА КОНДЕНЗ :

 • Влажност получена при ново строителство;
 • Водни изпарения получени при домакински дейности;
 • Влага отделяна от хора и животни;
 • Вода стичаща се в мокри помещения (напр. баня, кухня, перално помещение);
 • Вода използвана за почистване;
 • Влага по повърхността или във вътрешността на строителни части (от кондензация на водни пари).

 

 

 
 


Вие четете: Как да се справим с конденза?.

Ел Шадай предлага ПВЦ и алуминиева дограма на разсрочено плащане, щори и изделия от ковано желязо на най-добрите цени.by

Как да се справим с конденза?

Tags:

Ако намирате материала за полезен, можете да го споделите:

Facebook | Twitter | Google | Yahoo


 

 
| DMCA.com